Hipertensiunea arterială este o afecțiune foarte des întâlnită la o mare parte dintre oameni și, în unele cazuri, poate provoca probleme grave de sănătate. Atât bărbații, cât și femeile pot suferi de această afecțiune și poate apărea la orice vârstă.
Hipertensiunea arterială apare în momentul în care valoarea normală a presiunii sângelui în artere este peste limita normalului, iar valoarea optimă a acesteia este de 120 cu 80 mmHg (milimetri pe coloană de mercur). Mai mult decât atât, valorile care depășesc 140 cu 90 mmHg sunt considerate ca fiind un semn al hipertensiunii arteriale.
Din cauza acestei afecțiuni, cel care se confruntă cu hipertensiunea arterială poate face infarct, se poate confrunta cu leziuni pe artere, poate face accident vascular, dar și insuficiență renală. Cu toate că există tratamente pentru astfel de probleme, medicamentele pot avea efecte nocive asupra sănătății pacientului, deoarece sunt extrem de agresive.
Conform experților cardiologi de la American Heart Association, tensiunea trebuie măsurată din doi în doi ani, din momentul în care persoana respectivă ajunge la vârsta de 20 de ani. Dacă valorile sunt mai mari de 120 cu 80 mmHg, este nevoie de controale la medicul specialist.
După ce pacientul trece de 45-50 de ani, riscul apariției hipertensiunii este extrem de ridicat, iar acest lucru poate fi cauzat și de fumat, de lipsa mișcării, de consumul de sare în cantități foarte mari, dar și de lipsa unor vitamine, precum vitamina D. Totodată, hipertensiunea arterială poate fi cauzată și de consumul foarte mare de alcool, dar și de stres…
În ceea ce îi privește pe adulți, pragurile normale sunt între 120 și 139 mmHg pentru tensiunea sistolică, iar valorile tensiunii diastolice trebuie să se încadreze între 80 și 89 mmHg. La copii, în schimb, semnele hipertensiunii arteriale sunt date de: durerile din zona pieptului, de dificultățile de concentrare, de stările de oboseală inexplicabile, dar și de stările de amețeală.