Home Stiri mondene Prea săraci pentru școala online! Gabriel, elev în clasa III-a, învață singur acasă de 7 săptămâni

Prea săraci pentru școala online! Gabriel, elev în clasa III-a, învață singur acasă de 7 săptămâni

de Arseni Ana
Prea saraci pentru scoala online

De când cu starea de urgență și cu adaptarea la noul mediu de predare, adică online, peste 2,8 milioane de preșcolari și elevi, 400 de mii de studenți și aproape 300 de mii de angajați din învățământul preuniversitar și chiar universitar se luptă cu această problemă.

Starea de urgență și stoparea activităților școlare s-a dat în urmă cu șapte săptămâni, însă Ministerul Educației nu știe exact câți elevi sau studenți se confruntă cu noua problemă, școala online. Asociațiile formate din elevi au ajuns la concluzia că aproximativ un milion  de școlari și chiar și liceeni nu au acces la internet. O problemă foarte majoră, de altfel, pentru că, neavând internet, aceștia nu pot participa la cursurile susținute online, iar acestea sunt obligatorii.

Gabriel însă este elev în clasa a III-a și susține că de șapte săptămâni nu a mai luat legătura cu doamna lui învățătoare, dar în tot acest timp și-a făcut lecțiile și a încercat să învețe singur. Copilul locuiește împreună cu tatăl său în comuna Solești, din Vaslui, iar viața lor nu este deloc ușoară în momentul de față. Nu au situație financiară prea bună și nu își pot permite vreun telefon sau vreo tabletă.

Problemele sunt multe, iar părinții se chinuie de pe o zi pe alta să aducă bani în casă, deci nicio șansă să își poată permite telefon sau internet. În plus, ținând cont de situația actuală, foarte mulți dintre aceștia și-au pierdut locurile de muncă. Mai mult de 40% dintre cei care sunt înscriși la școală nu pot susține cursurile online din cauza aceasta.

De asemenea, în comuna Parincea din județul Bacău, chiar dacă oamenii au acces la internet, viteza acestuia este destul de mică și nu pot face mare lucru folosindu-se de el.

Diferite Asociații de elevi din țară au ridicat problema aceasta și susțin că, pe lângă faptul că nu au toți posibilitatea de a avea acces la internet, și cerințele profesorilor sunt mari, fiecare cerând să se logheze pe aplicația proprie.

„Am făcut demersuri pe la furnizorii de internet poate găsim pe unii care sunt mai generoși care să ne poată genera niște stick-uri de internet la copii”, declară Violeta Dascălu, Directoare la Școala Ferdinand I.

Președinta elevilor, Sabina Spătariu, declară următoarele : „Undeva la 30-40% din totalul elevilor nu au acces la internet. Aplicațiile sunt destul de complicate și sistemul pe care l-a făcut Ministerul Educației e destul de greu. Chiar mi s-a blocat ieri când am încercat să îmi activez contul”.

În ajutorul acestor tineri mai multe ONG-uri sau chiar persoane fizice s-au implicat și au donat tablete sau chiar au ajutat cu diferite aplicații pe care aceștia să le acceseze într-un mod mult mai simplu…

Alexandru Halicov, fondatorul unei aplicații românești pentru educație, susține: „Oferim gratuit tuturor școlilor din România acces la platforma educațională Aservio și internet pentru cei care nu au acces. Ne dormim să fim și pe lista Ministerului Educației”.

sursa

loading...

Citește și:

Clair.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

error: Alert: Content is protected !!