BICARBONAT DE SODIU este o pulbere albă naturală, nepoluantă, comestibilă, fără efecte secundare și deloc costisitoare. Singurul dezavantaj: gustul său sărat puternic nu este foarte plăcut. Mai simplu spus, bicarbonatul de sodiu este un mineral format din sare și cretă, a cărui formulă a fost dezvoltată în secolul al XVIII-lea de către un chimist francez, Nicolas Le Blanc. El descoperise puterea sa alcalină, adică capacitatea sa de a neutraliza aciditatea unui mediu.
Ameliorează aciditatea stomacului
Cel mai faimos atu al său. Datorită alcalinității sale, BICARBONATUL DE SODIU acționează ca un tampon care reduce aciditatea stomacului. Atât de eficient împotriva arsurilor la stomac și a refluxului gastric, digestiei dificile, senzațiilor de greață sau mahmurelii după o petrecere. O linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă ne dă un impuls. De asemenea, puteți adăuga un vârf când gătiți alimente greu de digerat (usturoi, varză etc).
Bicarbonatul: un antidot împotriva infecțiilor tractului urinar
CISTITA rezultă adesea din urina prea acidă (aciditatea favorizează inflamația prin proliferarea bacteriilor). Din nou, bicarbonatul combate această aciditate prin reechilibrarea pH-ului corpului (pH = potențial de hidrogen sau echilibru între acid și bazic). De îndată ce apar simptomele crizei, cum ar fi arsurile vezicii urinare, înghițim rapid o linguriță de bicarbonat de sodiu diluată într-un pahar cu apă. Pentru a scurta infecția, puteți bea aceeași poțiune de 3 ori pe zi. În prevenire, mai ales dacă ați avut o masă prea acidă (alcool, cafea, zahăr, exces de carne etc.), bicarbonatul va face urina mai alcalină.
Calmează durerile de gât
Când este inhalat, bicarbonatul decongestionează și curăță căile respiratorii și calmează gâtul atunci când este iritat. Rețeta: fierbeți un litru de apă cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu, turnați amestecul într-un castron și, cu un prosop pe cap, respirați vaporii timp de 10 minute. De asemenea, puteți face gargară (o linguriță într-un pahar cu apă fierbinte) timp de câteva minute, de 3 ori pe zi.
Vindecă aftele
Prin înmuierea mucoaselor gurii, bicarbonatul tratează aceste mici ulcerații ale obrajilor, palatului, gingiilor. Aplicăm direct pe leziune, cu un deget umed, un vârf de bicarbonat de sodiu, dimineața, la trezire și seara, inainte de a adormi. Sau, există opțiunea de spălare a gurii: 2 linguri de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă: clătiți bine gura cu această soluție. De făcut dimineața, la prânz și seara.