Mulți dintre noi petrecem mai mult timp la muncă decât acasă și în fiecare zi auzim oameni care spun „Îmi urăsc locul de muncă!”.
Satisfacția în cadrul locului de muncă a devenit foarte mică deoarece oamenii se opresc în locuri unde nu se identifică. Nu degeaba se spune că în viață trebuie să îți găsești un loc în care ești satisfăcut pe toate planurile – cel sufletesc și cel material. Să te trezești dimineața și să te duci într-un loc în care nu îți place nu este tocmai sănătos pentru tine. În timpul școlii, persoanele cele mai istețe învață ca să învețe cum să se adapteze și devin creativi cu informația percepută, pe când alții învață pentru că trebuie și o consideră o povară, rețin greu informația, uită imediat și o consideră neimportantă. Află cum poți combina aceste două lucruri care pentru tine par în contradicție una cu cealaltă – munca și plăcerea.
De ce este munca importantă?
Locul de muncă este un factor important pentru evoluția noastră fără de care nu ne putem lipsi. Atât timp cât lucrezi în condiții corecte și nu te expui unui pericol, să fii angajat într-un loc în care îți face plăcere să mergi ajută la creșterea stimei de sine și îți dă un scop zi de zi. Pe vremuri să muncești era un statut care îți aducea recunoaștere și anumite privilegii. Oamenii lucrau pentru că știau că doar așa își pot întreține familia. În societatea contemporană să lucrezi este mai mult o povară deoarece nu facem asta cu plăcere. Un lucru făcut cu bucurie reprezintă dedicare 100% și un beneficiu atât pentru noi, cât și pentru alte persoane.
Cum poți transforma munca în ceva plăcut?
Psihologul și antreprenorul Alexandru Pleșea vorbește despre faptul că orice job făcut din interes va deveni plictisitor la un moment dat. El spune că în loc să avem un comportament plin de iubire la locul de muncă, unde să ne ajutăm unii pe alții, noi ne urmărim strict interesul și de aceea ajungem într-un punct în care ne urâm jobul. Munca trebuie făcută dintr-o virtute interioară pentru a fi energizanți constant și a fi fericiți cu noi înșine. Aceste ne învață în continuare legile umane prin care noi vom putea ajunge să lucrăm cu plăcere și să nu ne mai plângem nici măcar o zi de locul nostru de muncă:
- Pentru a lucra cu plăcere nu sta să te gândești la dificultatea sarcinii, ci doar încearcă să o faci cât de bine poți.
- Creează-ți un ritual. De exemplu, când îți începi ziua, spune o rugăciune și mulțumește pentru tot ce ai, iar la sfârșit, când termini, spune o rugăciune și mulțumește pentru tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă și contemplează asupra întâmplărilor.
- Focalizează-te pe muncă și încearcă să eviți orice lucru te-ar putea deranja.
- Simte-te pe tine atunci când lucrezi, ce simți, ce gândești. Asta te va ajuta foarte mult.
- Învăță să te disciplinezi prin muncă.
- Pentru a munci de plăcere nu trebuie să îți iubești munca, ci să te iubești pe tine făcând-o, să te apreciezi…
- Prin muncă ai șansa să te dezvolți, să mai urci o treaptă pe scara evoluției. Orice muncă faci capătă un sens atunci când la sfârșitul zilei realizezi că ai învățat ceva din ea.