Home Lifestyle Cât de dureroasă este pierderea unui câine și cu ce este asociată de către specialiști

Cât de dureroasă este pierderea unui câine și cu ce este asociată de către specialiști

de Clair
Cat de dureroasa este pierderea unui caine si cu ce este asociata de catre specialisti

Analizând relațiile speciale care se stabilesc între animalele de companie și oameni, specialiștii au demonstrat faptul că atunci când pierde un câine, omul resimte această pierdere ca pe cea a unei persoane foarte dragi.

În acest articol vă propunem opinia specialiștilor cu privire la acest fapt, precum și faptele care au determinat ajungerea la aceste concluzii.

Este plauzibilă asocierea pierderii unui câine cu cea a unei persoane dragi?

Vorbind despre câini ca animale de companie, aceștia nu au doar rolul de a crea stări pozitive în membrii familiei, ci ei înșiși devin o parte integrantă fundamentală a ei.

Exact așa cum se este foarte greu să facem față unei pierderi a unei persoane iubite, tot așa ne este greu să acceptăm ideea că animalul nostru de companie a trecut la cele veșnice. Din ce motiv, cu siguranță ne este ușor să stabilim. Atunci când din partea oamenilor iubirea vine, în majoritatea cazurilor, la pachet cu anumite interese, în ceea ce privește iubirea pe care o dezvoltă câinii pentru noi este total lipsită de acestea, este necondiționată, la urma urmei. Și asta nu e tot. Loialitatea câinilor este dovedită și apreciată de către om precum este suportul emoțional pe care îl oferă aceștia în cele mai dificile situații.

Cauza decesului câinelui tău este irelevantă atunci când vine vorba de intensitatea durerii resimțite în urma acestei pierderi fără substitut, indiferent dacă acesta a pierit din cauza numărului de ani pe care îl are sau dacă a suferit un accident.

Durerea cauzată de pierderea câinelui nu poate fi ameliorată

Cu siguranță vor exista persoane din exterior care vor încerca să te consoleze prin veșnica sintagmă „Era doar un câine!”, fără să știe ce însemnătate profundă a avut acel animal pentru tine. Aceste cuvinte pot provoca și mai multă durere, deoarece nimeni din exterior nu este capacitat să te forțeze să treci peste pierderea tovarășului tău loial.

În urma observării oamenilor care au suferit pierderea unui câine, specialiștii au luat hotărârea de a verifica veridicitatea sentimentelor afișate. Concluzia la care au ajuns este că, într-adevăr, sentimentul chinuitor atunci când intervine pierderea câinelui este cu totul și cu totul adevărat. De asemenea, cercetătorii au constatat faptul că șansele de a resimți mai profund pierderea animalului de companie decât pierderea unei persoane foarte apropiate sunt cu mult mai mari. Motivele sunt cât se poate de clare. La aceste sentimente contribuie, în mare parte, timpul pe care îl petreci cu câinele tău, comparativ cu cel alocat prietenilor sau membrilor familiei, care este considerabil mai mare. Acest lucru produce inevitabila atașare, legătura indestructibilă dintre tine și câinele tău.

De ce este totuși această legătură specială? Specialiștii au demonstrat faptul că în preajma animalelor organismul nostru eliberează hormoni, proces care conduce la generarea sentimentelor afective față de ele. Aceste sentimente pot fi mult mai importante și mai puternice decât cele pe care le poți dezvolta pentru o persoană din viața ta.

Rolul câinelui (animalului de companie) în viața de zi cu zi

Timpul pe care îl petreci alături de un câine poate atinge pragul a câțiva ani, perioadă în care perspectiva ta asupra lui se schimbă, voit sau nu. În viziunea ta, câinele nu se rezumă la a fi un simplu animal de companie, ci îl vei considera un membru al familiei tale, poate cel mai important, până la urmă.

Din acest motiv, călătoriile tale nu vor fi la fel dacă nu îți iei și câinele sau animalul de companie cu tine, așa cum nici evenimentele în familie nu au aceeași importanță dacă lipsește cel mai însemnat membru. Responsabilitatea ta față de câine este una ce vine de la sine, astfel încât vei avea grijă în mod permanent ca acesta să fie hrănit la timp, să fie fericit și să doarmă în fiecare noapte într-un spațiu cald.

Cum îți exprimi durerea în fața morții câinelui?

Din păcate, nu putem spune că există un mijloc prin care îți poți exprima sentimentele de durere în fața pierderii câinelui. Nu îi poți aduce onoruri în maniera în care o poți face pentru o persoană apropiată prin prisma ceremonialului de înmormântare, acolo unde se împărtășesc impresii asupra vieții persoanei respective. Nu vei primi concediu de la locul de muncă pentru a-ți plânge animalul de companie, așa cum se întâmplă în cazul decesului unei persoane importante din viața ta.

Din nefericire, foarte multe persoane nu pot înțelege perfect durerea prin care treci atunci când ești pus în fața pierderii câinelui. Poți primi înțelegere doar de la persoanele care au și ele animale de companie.

Așteptarea oamenilor în ceea ce privește această pierdere este destul de frivolă, în sensul în care aceștia cred că vei trece, cu siguranță, foarte ușor peste acest moment, ca și cum nimic grav nu s-ar fi întâmplat, în fond. Cu toate acestea, nimeni nu te va judeca dacă vei vărsa lacrimi pentru pierderea suferită. Însă nimeni nu îți va ierta alegerea de a nu lua parte la evenimente importante, iar superiorii tăi nu vor avea îngăduință astfel încât să îți ofere posibilitatea de a lipsi câteva zile de la serviciu. În fond, nimeni nu înțelege cu adevărat durerea prin care treci; nimeni nu înțelege faptul că nu ai pierdut un simplu animal de companie, ci ai pierdut cea mai însemnată parte din existența ta, ți-ai pierdut cel mai bun prieten, ți-ai pierdut confidentul și ființa care avea grijă ca starea ta psihică să fie una bună în mod permanent.

Este foarte posibil să poți găsi înțelegere din partea celor mai apropiați membrii ai familiei însă nu te aștepta ca mulți dintre prietenii tăi să înțeleagă faptul că suferi după un câine, pentru că nu își pot face o idee concretă despre însemnătatea pe care a avut-o acesta în viața ta…

Așadar, pierderea unui câine poate cântări mai greu decât pierderea unei persoane, dat fiind faptul că acesta a fost singurul care te-a iubit necondiționat, care te-a ascultat de fiecare dată și ți-a smuls un zâmbet și a avut grijă ca starea ta emoțională să fie de fiecare dată una pozitivă.

Urmărește Clair.ro pe:Clair.ro news

Citește și:

Clair.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

Loading..